Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Műanyagmentes július

2019 július 1, 1:00 de. - 2019 július 31, 12:00 du.

Műanyagmentes július

Idén mi is csatlakozunk a nemzetközi műanyagmentes július kampányhoz. 

A 2011-ben, Ausztráliából indult kezdeményezés mára világszerte ismertté vált. Tavaly már országos, hazai környezetvédő szervezetek is hirdettek akciókat az eseményhez csatlakozva. A műanyagmentesség elsősorban az egyszer használatos műanyagok mellőzését, ha szükséges, tartós eszközökkel történő kiváltásukat célozza. 

A műanyagok vitathatatlan előnyökkel rendelkeznek és az élet minden színterén körülvesznek bennünket. Kényelmet, higiéniát, biztonságot nyújtanak számunkra, előállításuk olcsó, felhasználásuk sokrétű. Mégis baj van velük? Miért kellene kerülnünk a használatukat? Az egyszer használatos műanyagok nyújtotta kényelem olyan luxus, amelynek a gyermekeink fizetik meg az árát. A műanyagok azzal a sajátos tulajdonsággal rendelkeznek, hogy ahelyett, hogy lebomlanának, csupán aprózódnak, mikorműanyagokká válnak. A természetes vizekbe kerülve megjelennek a táplálékláncban, szennyezik, esetenként mérgezik az élővilágot, megnyomorítják vagy a halálát okozzák az állatoknak, amelyek tévedésből elfogyasztják a műanyagdarabokat vagy beleszorulnak egy műanyag tárgyba. Nem az a cél, hogy a műanyagokat teljesen kizárjuk az életünkből, hanem az, hogy ésszerű mértékben használjuk őket, csak ott, ahol ez valóban szükséges, ezzel csökkentve a mikroműanyagok keletkezését, az egyszer használatos eszközök előállításával járó környezetterhelést és a környezetszennyezést.

Mit tehetünk? Néhány ötlet az első lépésekhez:

  • A gyakran szükségessé váló eszközöket (pl.: nejlontasak zöldségvásárláshoz, bevásárlószatyor, fél literes flakon) cseréljük tartós, sokszor használhatóra! Nem kell feltétlenül természetes anyagút választanunk (de lehet), a cél elsősorban az, hogy tartós tárgyat használjunk!
  • Tervezéssel, rákészüléssel próbáljuk megelőzni az egyszer használatos evőeszközök, poharak, tányérok használatát!
  • Ha tehetjük, vásároljunk gyári csomagolás nélkül, saját edénybe! (Hüvelyesek, magvak, mák, bulgur, kuszkusz, stb. kapható a helyi zöldségesben kimérve is. Pékáru vásárlásához vihetünk magunkkal otthonról vászontáskát. Zöldség vásárlásánál előnyben részesíthető a habtálca, fólia vagy műanyag doboz nélküli termék.)
  • Folpack helyett, ha csak lehetséges, használhatunk kistányért vagy más edényt (hűtőben tároláshoz), textilszalvétát vagy dobozt (szendvics becsomagolásához), vászon konyharuhát (sütemények letakarásához).

Illetve:

  • Ha mégis használunk eldobható eszközöket, figyeljünk oda a megfelelő kezelésükre: azokat, amelyek újrahasznosíthatók (pl. PET palack, tejfölös doboz), gyűjtsük szelektíven, azokat pedig, amelyeket nem gyűjtenek a VHK-nál, a kommunális kukába tegyük. Ne kerüljenek a természetbe! 

Július 3-án a közösségi házban zöldség és gyümölcs méréséhez használható, tartós zsákokat varrunk, a nejlontasak kiváltásához. 

Facebook oldalunkon hetente 2-3 alkalommal osztunk meg információt és ötleteket az egyszer használatos műanyagokról. 

Csatlakozz te is a műanyagmentes július kihívásához, kerüld el ebben a hónapban az egyszer használatos műanyagokat! A hónap során gyűjtött tapasztalatok segíthetnek abban, hogy kiderüljön számodra, melyek azok a változtatások, amelyek beépíthetők a mindennapjaidba a műanyagszennyezés csökkentésének érdekében, gyermekeink jövőjéért!

Részletek

Kezdés:
2019 július 1, 1:00 de.
Vége:
2019 július 31, 12:00 du.
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , , ,
Honlap:
https://www.plasticfreejuly.org/

Szervező

Zöldporta

Helyszín

Bakonybél, Fő u. 3.
Fő u. 3.
Bakonybél, Veszprém megye 8427 Magyarország
+ Google Térkép

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük