Lomtalanítás

Bakonybélben a múlt héten zajlott a lomtalanítás, amely talán sosem megy gond nélkül, de idén még kevésbé volt zökkenőmentes a szokottnál. Nem, ha csaknem minden háznál marad valami, mert a lakók nem tudták jól értelmezni a lomtalanításra vonatkozó szabályokat, az nem valószínű, hogy a lakók hibája, és valóban nincsen rendben az sem, hogy a kitett lom egy héten át, vagy még tovább lassú fogyatkozással várja az elszállítást. Mit tehetünk? Lamentálhatunk azon, hogy ki miben hibás a lebonyolítás zavaraiért, vagy fenyegetőzhetünk, hogy ugyan vissza nem hordjuk a dédmami sezlonját és az unokahúg kinőtt gyerekkorát, hogy ott rohadjon el az árokparton, és a többi, és a többi, de vajon mivel járunk a legjobban mi magunk?

Megelőzés
A mínusz egyről kezdem, tudom, ez most, a lomtalanítás után a házunk előtt maradó lomok esetében nem segít, de segítség lehet mostantól és a következő lomtalanításnál. Kivételes esetekben, mint pl. amikor elhunyt rokonok házában lomtalanítunk, nem élhetünk a megelőzés eszközével, de a saját portánkon gondunk lehet arra, hogy ne halmozzunk fel felesleges tárgyakat. Ha nem biztos, hogy szükségünk van rá, ne vegyük meg a kínált terméket! Nem csak a lomtalanítást könnyíti meg, de kifejezetten pénztárcabarát technika. A boltok kínálatában minden megtalálható, minden funkcióra egy termék, de igazából gyakran egyetlen eszköz több funkciót is képes ellátni, nem szükséges mindegyikre külön dedikált holmi. Azt vedd meg, amire valóban szükséged van! A kevesebb tárgy kevesebb lomot és szemetet is jelent. Amit lehet, javíttassuk meg, ha elromlik! Ami eredeti funkciójában nem alkalmazható tovább, annak keressünk új szerepet!

Ha valami feleslegessé válik, de használható
Amit kinőttünk, meguntunk, de használható, azokat a tárgyakat, eszközöket (bútorok, ruhaneműk, játékok) el lehet adományozni vagy ingyen elvihetőként egy-egy fotóval a helyi vagy a közeli települések csere-bere csoportjába ingyen vagy jelképes összegért elvihetőként feltölteni. A papír anyagú feleslegessé vált holmikat (iskolai könyvek, jegyzetek, régi könyvek, stb.) állapotuktól függetlenül fel lehet ajánlani papírgyűjtésre. Rendszeresen gyűjt papírt helyben az iskola, az óvoda és a községi könyvtár. A könyvtárban a beérkező papírból a könyvek kiválogatásra kerülnek, és ha könyvként továbbadhatók, adományért elvihető polcra rakjuk őket a tájházban és a kölcsönzőtérben. A penészes könyvek és az egyéb papír papírgyűjtésben kerül újrahasznosításra, az így kapott pénz és az adomány is a könyvtár hasznára válik. A karton dobozokat letaposva, kilapítva a hulladékgyűjtő sziget kék színű kukájába vihetjük, ez a lehetőség jelenleg folyamatosan rendelkezésünkre áll, nem kell megvárni a havi egyszeri házhoz jövő szelektív gyűjtést sem, ha nem tudjuk tárolni addig a dobozokat, kartonokat, de természetesen a havi házhoz jövő gyűjtésben is leadhatók.

Lomtalanítás: megelőzés, az elhasználódó tárgyakat javíttasd meg, újítsd fel!

Textíliák
A használt ruhát, ha kifejezetten jó és tiszta állapotú, segítő szervezeteknek ajánlhatjuk fel. Helyben az egyházközség karitász csoportja foglalkozik ruhaadomány átvételével. Az rosszabb állapotú (dohos, szakadt, ódivatú, kopott, kibolyhosodott, kinyúlt, stb.) ruhákat, rongyokat, anyagmaradékokat, lakástextileket a Textrade Kft. fehér konténereibe lehet tenni, hozzánk legközelebb Zircen a Penny és a Tesco parkolójában vannak ilyenek. Az itt elhelyezett, ruhaként nem használható textíliákat válogatás után értékesítik pl. géprongy formájában. Ha vesszük a fáradságot és elvisszük a ruhákat a konténerek valamelyikébe, esélyt adunk a hulladék nagy részének újrahasznosulására, nem növelve ezzel a vegyes, lerakott szemét mennyiségét. Tény, hogy ebből valakinek haszna van, de gondoljunk arra, hogy a cég munkát ad embereknek, és megszabadít bennünket a textilhulladékunktól azzal a jó érzéssel, hogy minimalizáltuk a környezetre rótt terhelést. Azok az egyedülálló, idős emberek, akik nem tudják megoldani a textillel megrakott zsákok beszállítását, kérhetnek segítséget egyesületünktől, erőnkhöz mérten igyekszünk segíteni a textilhulladék Zircre juttatásában.
Amit a házhoz jövő szelektív gyűjtésben vagy gyűjtőszigeten leadhatunk (csomagolóanyagok zöme) azt ne lomtalanításkor tegyük ki! Ügyeljünk arra, hogy a lehető legnagyobb esélyt adjuk meg a csomagolóanyagok újrahasznosítására. (És ugyanezért ne is a vegyes szemét közé tegyük a PET palackot, a sörösdobozt, az tisztára mosott alu konzervdobozt, a papír zsebkendő zacskóját, a zsugorfóliát, stb.)
A veszélyes hulladékot és a gyógyszermaradékokat, lejárt gyógyszereket nem szabad sem lomtalanításkor kitenni, sem a kukába dobni, leadható viszont a szolgáltató veszprémi telephelyénél található lakossági hulladékgyűjtő udvarban. A szerződött (kukával rendelkező, kukadíjat fizető) lakosoknak az átvétel ingyenes, csupán lakcímkártya felmutatása és esetleg a szemétszállítási szolgáltatási díj befizetését igazoló szelvény szükséges hozzá. Átveszik az elektronikai gépeket, a használt sütőolajat, az autógumit, de a ruhaneműt és egyéb textíliát, a papírt, az alumíniumot is. A vegyszermaradványok leadása egyelőre szünetel náluk. (Ez baj.) A fel nem használt gyógyszereket a patikákban elhelyezett gyűjtődobozba kell dobni.
Bonyolultnak hangzik? Pedig nem az, csak igényel egy kis szervezést. Attól, hogy van egy szolgáltató, amely tegnap és ma elvitte, elviszi jóléti társadalmunk kényelmes életének minden vackát, nem biztos, hogy ez holnap is így lesz, a mostani döcögős ügymenet erős intés kell, hogy legyen, ha nem akarunk a lomjainkat nézegetni a „virágos, gondozott porta”tábla groteszk ellenpontjaként. Attól, hogy van lomtalanítás, még nem tiltotta meg senki azt, hogy tegyünk magunkért, hogy ne kelljen el nem szállított lomokat, túlbugyogó kukákat nézegetni, hogy minél kevesebbet kelljen fáradnunk a feleslegessé vált holmik válogatásával és hurcolásával, hogy a lakókörnyezetünk és a világunk élhető maradjon, és, hogy ugyanolyan otthonos falut, megyét, országot, Földet hagyjunk hátra az utódainknak, amilyet mi örököltünk a felmenőinktől.

Lomtalanítás - neked lom, nekem kincs!
Lomtalanítás

Adományt fogadó szervezetek a környéken – előzetes telefonos egyeztetés szükséges! A működő telefonszámokat az internet keresőjébe beírva lehet megszerezni.
Szent Klotild Karitász Csoport, Bakonybél – a Szent Móric és Vértanútársai Plébánia, Bakonybél, Szent Gellért tér 1.
Szent Erzsébet Karitász Csoport, Zirc
Vöröskereszt Zirc
Környéki családsegítők: Pápa, Zirc
KAVICS Alapítvány, családsegítés

Ingyen vagy jelképes összegért elvihető tárgyak albuma: Zirci csere-bere és közösségi klub nevű csoport, Facebook.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük