Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés? Mi a haszna számomra?

A háztartásban keletkező hulladék szelektálásával csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége. A házhoz jövő szelektív hulladékgyűjtéshez háztartásonként egy, ingyenes gyűjtőedény igényelhető a szolgáltatótól. A szolgáltató a gyűjtőedényt havonta egy alkalommal üríti. A szelektív hulladékgyűjtéssel csökkentett mennyiségű kommunális szemét gyűjtőedénye kisebbre cserélhető. A kisebb edény ürítési díja kevesebb, ezáltal több ezer Forint megtakarítás érhető el.

A részletekről bővebben a VHK weboldalán, vagy itt nálunk a lényeges információk összefoglalása és egyéb lehetőségek, amellyel segíteni tudunk.

A lehető legkisebb kukám van, de elfér benne a szemét szelektálás nélkül is. Miért baj, ha nem gyűjtöm szelektíven?
Hazánkban a kommunális kukákba kerülő hulladék túlnyomó többsége lerakóba kerül. Ez azt jelenti, hogy a hulladékot a talaj előkészítése után egyszerűen fogalmazva betemetik. Amennyi szemetet termelünk, annak a legnagyobb része ilyen óriásbuckák alatt végzi. Bakonybél mellett is látható egy ilyen, az átlagosnál kisebb méretű, sárga kéményekkel ellátott domb. Ezek a szemétsírok nem tűnnek el, nem bomlanak le. A Föld, de maradjunk csak itthon: az ország földrajzi méretei adottak. Hova fogunk eltemetni annyi szemetet, amennyit a mai fogyasztási és selejtezési szokások mellett megtermelünk? Hol fognak élni a gyermekeink, ha egyre több ilyen lerakót kell majd létesíteni?
A hulladék ÉRTÉK. A szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosító üzemekbe kerül, ahol regranulátumot, újrahasznosított nyersanyagot készítenek belőle. Így az ebből készülő tárgyak, csomagolóanyagok előállításában már nem kap szerepet újabb adag kőolaj, amely a műanyag alapanyaga, energiaigényesen kitermelhető, és véges mennyiségű nyersanyag. A Magyarországon készített és felhasznált regranulátumnak nem kell hatalmas távolságokat beutaznia, hogy az előállítástól a fogyasztókig érkezzen. Ha a szelektíven gyűjthető hulladékot, sörös dobozokat, PET palackokat, csomagolófóliákat, samponos és tusfürdős flakonokat, stb. a kommunális kukába dobjuk, az értékük elvész, a fogyasztói igények kielégítéséhez több új anyagból gyártott áru szükséges, mint amennyi a lakosság szelektív gyűjtése mellett szükséges lenne.
A hulladék szelektív gyűjtésével akár keresni is lehet, ha másokkal összefogva, nagyobb mennyiség leadása valósítható meg olyan cégnél, ahol pénzért a lakosságtól is átvesznek műanyagot. Bővebben itt. (LINK)


Tévhitek


Minek gyűjtsem szelektíven, úgyis összeöntik!
Bakonybélben a házhoz jövő szelektív gyűjtőedényekbe papírt, bizonyos típusú műanyagokat és fémeket lehet elhelyezni. A helyi hulladékgyűjtő szigetek edényei közül kettő szolgál ezeknek a befogadására, külön gyűjtve a papírt és a másik két típust. Sokan nem tudják magabiztosan, hogy mi gyűjthető szelektíven, ezért mind a házhoz jövő gyűjtés edényeibe, mind pedig a gyűjtőszigetek konténereibe sok olyan anyag kerül, amelyet az üzemi válogatás során ki kell szelektálni, és vegyes, nem újrahasznosító szemétként kell kezelni. A kommunális hulladékot semmiképpen sem öntik össze a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékkal, de a szelektív gyűjtőszigetek edényei közül azt a kettőt, amelyet háznál is együtt gyűjtünk (papír, műanyag), egyszerre szállíthatják el. Az üzemben történő, kézi erővel végzett munka során a dolgozók több műszakban folytatják a válogatást, hogy a hulladékkezelőhöz eljutó, újrahasznosítható anyagok értékes alapanyaggá válhassanak.


Ha ki kell mosni, azzal vizet pazarolok, akkor hogy lehet a szelektív gyűjtés környezetkímélő?
A zsíros anyaggal szennyezett dobozokat, flakonokat valóban ki kell mosni, de elegendő a mosogatás végén, a mosogatóvízzel átmosni és az öblítővízzel öblíteni, nem szükséges friss ivóvízzel mosogatni. A zsír a hulladékból előállított nyersanyagot gyengítheti. Emiatt szükséges az eltávolítása a hulladék szelektív gyűjtőedénybe juttatása előtt. Emellett a szennyeződések a gyűjtőedénybe dobott tiszta papírt is szennyezhetik, amely megnehezíti vagy meghiúsítja újrahasznosításukat. Mivel a házhoz jövő szelektív hulladékgyűjtő edény ürítése havonta egyszer történik, hasznos, ha a gyűjtőedény nem bűzlik. Az öblítés a bűz keletkezését megakadályozza.

Link: Mi gyűjthető szelektíven Bakonybélben?

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük