Válaszd az újrapapírt!

Március 1-je az újrapapír napja. Ez a nap arra hívja fel a figyelmünket, hogy tudatosan fogyasszunk papírt és amikor csak lehetséges, válasszuk az újrahasznosított papírt az újjal szemben. Az új papír esetében a végtermék súlyának csaknem háromszorosa annak a fának a súlya, amelyből a papír előállítható. Magyarországon fejenként kb. 90 kg papírt fogyasztunk évente. A szelektív gyűjtésbe kerülő papír mennyisége kevesebb, mint a felhasznált mennyiség fele. Az új papír előállítása igen energia- és vízigényes, fehérítők és más vegyszerek felhasználásával történő folyamat. A papírgyártás kiemelkedően vízigényes iparág. A szelektíven gyűjtött papír újrahasznosítása ezzel szemben 75%-os víz- és 60%-os energia megtakarítással valósítható meg.

Hogyan lehet takarékosabban bánni a papírral?

Jegyzetfüzet, jegyzetlapok helyett (pl. bevásárlólista írására) használj mellékesen keletkező papírt, boríték hátulját, teafilter tasakját, értesítő levelek hátoldalát vagy jegyzetelj a telefonodba!

A hivatalos értesítések, számlalevelek hátoldalát a gyerekek rajzolásra használhatják.

Csak azt nyomtasd ki, amit tényleg muszáj, és csak annyi példányban, amennyi feltétlenül szükséges.

Konyhai papírtörlő helyett válaszd a konyharuhát, papírszalvéta helyett a mosható textilszalvétát.

Otthon használhatsz kevesebb WC papírt, ha van bidéd vagy más lehetőséged lemosni magad.

Az újságokat, folyóiratokat elolvashatod elektronikus formában.

A borítékokat, ha lehetséges, használd újra! Ez főleg talpas vagy buborékos boríték esetében valósítható meg. Nem ciki a címzést átragasztva újra felhasználni ezeket. Akár tudathatod is a címzettel, hogy környezetvédelmi okból teszel így.

Az tetra pack dobozok alapanyagának túlnyomó része papír, amely újrahasznosításra kerül, ha szelektíven gyűjtjük. De mivel ez a csomagolás több rétegből áll, az újrahasznosítása energiaigényes folyamat. Emiatt részesítsd előnyben vele szemben a visszaváltható csomagolást, ha ez nem lehetséges, akkor az üveg, esetleg az egyszerű PET csomagolást.

Támogasd a tudatos papírfogyasztást a munkahelyeden is, a hely ismeretében találj ki alkalmazható megoldásokat!

A háztartásba kerülő papírt a lehető legnagyobb mértékben gyűjtsd szelektíven: gyakorlatilag minden szelektálható, amely nem zsíros és nem higiéniai papír (zsebkendő, szalvéta, WC papír természetesen nem).

Milyen termék kapható újrapapír alapanyagból?

Szinte bármi. A WC papírtól a papír zsebkendőn, az irodai fénymásolópapíron, kávéfilteren, uzsonnástasakon és az iskolai füzeteken és sok egyében át a mappákig. Természetesen csomagolópapír is létezik újrapapírból. Újrapapír és újrapapír között is van különbség: választhatunk fehérített és fehérítetlen terméket, az utóbbi természetesen kevesebb vegyszer felhasználásával készül.

újrapapír

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük